RSP Systems

Tanskalainen RSP Systems valitsi Innokkaan kumppanikseen kehittämään ensimmäistä prototyyppiä non-invasiivisesta verensokerin seurantalaitteesta

Innokas Medical on keskittynyt viime vuosina strategisesti kasvamaan Skandinaviassa, mikä on tuottanut yritykselle uusia asiakkaita Suomen lisäksi myös Norjasta ja Ruotsista. Vastikään tanskalaisen RSP Systemsin kanssa käynnistynyt kumppanuus on konkreettinen askel kohti Innokkaan entistäkin vahvempaa asemaa Skandinaviassa.

”Innokas Medicalin kasvustrategia keskittyy tänä päivänä pääasiassa Skandinaviaan. Erityisesti meitä kiinnostavat elektromekaanisia lääketieteen tekniikan laitteita sekä IVD-laitteita kehittävät alan kasvuyritykset. Ruotsissa ja Tanskassa potentiaalisen innovaation omaaville terveysteknologia-alan startup-yrityksille löytyy runsaasti hyviä rahoitusvaihtoehtoja, mikä puolestaan tarkoittaa uusia potentiaalisia asiakkaita Innokkaalle. RSP Systemsin kohdalla meidän kokonaisvaltainen co-creation -kyvykkyytemme vastasi heidän tarpeisiinsa erityisen hyvin”, kertoo Innokas Medicalin myyntijohtaja Antti Virtanen.

RSP:n innovaatiolla, non-invasiivisella verensokerin seurantalaite GlucoBeam®:lla, arvioidaan olevan jopa maailmanlaajuinen markkinapotentiaali, joten laitteen kehittäminen tarjoaa lupaavia mahdollisuuksia tulevaisuudessa kumppanuuden molemmille osapuolille.

“Valitsimme Innokas Medicalin kumppaniksemme, koska yrityksellä on pitkäaikaista kokemusta terveysteknologia-alan laitteiden suunnittelusta ja valmistuksesta.”

Stefan O. Banke
Co-Founder & CTO, RSP Systems

Pitkä kokemus kilpailuetuna

Innokkaan ensimmäinen kontakti RSP Systemsin kanssa syntyi jo lokakuussa 2015 Odensen kaupungissa Tanskassa, kun Innokas osallistui vuosittaiseen WHINN – Week of Health and Innovation -tapahtumaan. Finpro promoaa säännöllisesti vuosittain suomalaisia terveysteknologia-alan yrityksiä tapahtumassa.

”RSP Systems ei osallistunut itse tapahtumaan, mutta yrityksen pääkonttori sijaitsee Odensessa, joten saimme järjestettyä heidän kanssaan tapaamisen saman reissun yhteyteen. Kun tapasimme uudelleen puoli vuotta tästä myöhemmin, oli RSP:llä jo hyviä tutkimustuloksia tuotteen teknologiaan liittyen, ja he pohtivat laitteen seuraavan version kehittämistä ja tuotteistamista”, kertaa Virtanen.

Toukokuussa 2017 RSP Systems valitsi Innokkaan GlucoBeam® -tuotteen uuden version prototyypin valmistajaksi. Lisäksi Innokas suunnittelee laitteen mekaniikan ja elektroniikan yhteistyössä RSP:n kanssa.

”Valitsimme Innokas Medicalin kumppaniksemme, koska yrityksellä on pitkäaikaista kokemusta terveysteknologia-alan laitteiden suunnittelusta ja valmistuksesta”, toteaa Stefan O. Banke, joka on RSP Systemsin yksi perustajista ja tekninen johtaja.

”Olemme havainneet, että Innokkaalla on hyvä näkemys RSP:n tarpeista projektissa sekä valmiutta toiminnan joustavuuteen tarvittaessa. Kyseessä on kokonaisuudessaan hyvin haastava hanke, joten sen toteuttaminen vaatii tiivistä kommunikointia osapuolten välillä.”

Tavoitteena globaali läpimurto

Markkinat asettavat laitteelle suuren kysynnän, sillä diabetes koskettaa globaalilla tasolla noin 450:tä miljoonaa ihmistä, ja määrä kasvaa jatkuvasti. Virtasen mukaan FDA on vuosien varrella hylännyt arviolta jopa parisataa hakemusta liittyen glukoosin non-invasiiviseen mittaukseen, joten GlucoBeam® -tuotteen kehittäminen ja maailmanlaajuisille markkinoille vienti olisi merkittävä läpimurto.

GlucoBeam®:in teknologia perustuu Raman-spektroskopiaan, joka mahdollistaa potilaan glukoositason non-invasiivisen seurannan mittaamalla kehon solujen ympärillä olevaa kudosnestettä.

”Kokemuksemme mukaan potilaat tai hoitohenkilökunta eivät ole tyytyväisiä nykyiseen invasiiviseen teknologiaan ja sen pohjalta kehitettyihin menetelmiin, joten non-invasiiviselle verensokerin seurantalaitteelle on markkinoilla todellinen tarve”, Banke kertoo.

Finpro tukee vientiponnisteluja

WHINN -tapahtuman yhtenä oheistuotteena toimii yrityksille järjestettävä matchmaking-tilaisuus, jonka kautta Innokas on löytänyt myös muita uusia kontakteja Tanskasta. Osan kanssa yritys on edennyt jopa tarjousvaiheeseen saakka. Innokas on ollut mukana myös muilla kansainvälisillä messuilla osana Finpron terveysalan kasvuohjelman järjestämiä yhteisosastoja.

”Positiivisten kokemusten vuoksi olemme osallistuneet Finpron kanssa erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin ulkomailla, joiden kautta olemme päässeet tapaamaan paikallisia alan yrityksiä. Vastikään olimme myös mukana Finpron järjestämässä tuotteistukseen liittyvässä koulutuksessa; lisäksi olemme osallistuneet esimerkiksi hinnoittelumalleja käsittelevään koulutukseen kuin myös Saksan alueen myyntikoulutukseen”, Virtanen kertaa.

Finpron tarjoamien tapahtumien ja palveluiden hyödyntäminen parantaa suomalaisten yritysten mahdollisuuksia löytää strategisia kumppaneita ulkomailta ja kehittää pitkäjänteistä yhteistyötä heidän kanssaan, jotka puolestaan tuovat pysyvää kasvua yritysten vientiin

Please read more about RSP Systems at: https://www.rspsystems.com/