Otivio AS

Otivion FlowOx 2.0 -laitteen valmistus käynnistyi Innokkaan Kempeleen tehtaalla

Otivion ja Innokas Medicalin yhteistyössä kehittämän FlowOx 2.0 -laitteen tuotekehitysprojekti on saavuttanut merkittävän virstanpylvään, kun laitteelle saatiin vuoden 2018 loppupuolella CE-merkki ja sen myynti on päästy käynnistämään. Tuotekehitysprojektin luonnollisena jatkumona Innokas toimii myös laitteen sopimusvalmistajana, ja myyntilupien varmistuttua laitteen toimitukset Otiviolle ovat alkaneet.

Innokas Medical on ollut mukana norjalaisen Otivio AS:n johtamassa yhteiskehityshankkeessa, jossa on kehitetty seuraavaa versiota yrityksen FlowOxTM  -laitteesta. Kyseessä on patentoitu, kustannustehokas ja kliinisesti lupaava ratkaisu perifeerisen valtimosairauden kotihoitoon. Markkinat asettavat laitteelle suuren kysynnän, sillä tänä päivänä sairaus koskettaa globaalilla tasolla jopa yli kahtasataa miljoonaa ihmistä. Lisäksi väestön ikääntymisen ja diabeteksen rajun kasvun vuoksi sairaus lisääntyy 20 % vuositahtia. Yhteiskunnille sairaudesta aiheutuu vuosittain noin 210–380 miljardin dollarin kustannukset.

”Olemme todella tyytyväisiä siitä, että Otivio valitsi meidät co-creation kumppanikseen FlowOx 2.0:n yhteiskehityshankkeeseen. Olemme päässeet kehittämään laitetta, jolla voidaan parantaa miljoonien ihmisten päivittäistä elämänlaatua. Lisäksi pystymme vaikuttamaan innovaatiolla terveydenhoidon kehittymiseen ympäri maailmaa”, Innokas Medicalin myyntijohtaja Antti Virtanen pohtii.

Perifeerinen valtimosairaus (PAD) aiheutuu rasvan kertymisestä valtimoiden sisäseinämiin, mikä heikentää verenkiertoa ja lihasten sekä ihon paikallista ravinnonsaantia. Nyt kehitetyllä laitteella lisätään sairaudesta kärsivien potilaiden raajojen verenkiertoa, ja nopeutetaan sen avulla kroonisten haavaumien paranemista sekä ehkäistään ihokuolioita ja raajojen amputaatioita. Laite on tarkoitettu kotihoitoon, ja se on non-invasiivinen.

“Tarkoin valittujen yhteistyökumppaneiden yhteenliittymällä pystyimme parantamaan tuotekehitystyön tuloksena syntyvää laiteratkaisua saamalla mukaan entistä laajempaa asiantuntemusta.”

Iacob Mathiesen
CTO, Otivio AS

Yhteistyötä yli rajojen

FlowOx 2.0:n yhteiskehityshanke käynnistyi jo vuonna 2016, kun Otivion johtama konsortio sai hankkeelle EU-tukea yhteensä jopa reilut kaksi miljoonaa euroa. Yhteishanketta on toteutettu yli maan rajojen.

”Me Otiviolla omistamme tuotteen ja olemme koordinoineet hankkeen toteuttamiseksi luotua konsortiota. Innokkaan kanssa allekirjoitimme yhteistyösopimuksen tuotteen kehitykseen ja massavalmistukseen liittyen kesäkuussa 2016. Lisäksi hankkeessa on ollut mukana kaksi brittiläistä yliopistoa”, kertoo Otivion toimitusjohtaja Andreas Mollatt.

Noin kahden vuoden pituisen tuotekehitysprojektin päätteeksi laitteelle saatiin CE-merkki vuoden 2018 loppupuolella. Nyt Innokas on päässyt käynnistämään laitteen valmistamisen Kempeleen tehtaallaan ja vastaa myös tuotteen after sales -palveluiden tuesta. Innokas tarjoaa jatkossa myös tuotekehitysresursseja projektille tarpeen mukaan. Mollatt kertoo olevansa hyvillään tuotekehitysprojektin onnistuneesta  loppuunsaattamisesta sekä tuotannon käynnistymisestä.

”Tarkoin valittujen yhteistyökumppaneiden yhteenliittymällä pystyimme parantamaan tuotekehitystyön tuloksena syntyvää laiteratkaisua saamalla mukaan entistä laajempaa asiantuntemusta. Kohtasimme  tuotekehitysprojektin aikana muutamia ongelmia, mutta ne onnistuttiin lopulta ratkaisemaan Innokkaalla tehokkaasti”, Mollat kertoo ja jatkaa:

”Kaikenkaikkiaan yhteistyömme Innokkaan kanssa on sujunut erittäin hyvässä hengessä, ja uskon näin olevan jatkossakin. Tuotteemme valmistus on saatu vihdoin käynnistettyä, eli ensimmäiset sata FlowOx 2.0 -laitetta on jo toimitettu Innokkaan Kempeleen tehtaalta loppukäyttäjille. Olemme erittäin innoissamme!”

Myös Virtanen kertoo Innokkaan tiimin olevan tyytyväinen yhteistyöhön Otivion kanssa. Hän uskoo, että Innokas on kyennyt luomaan asiakkaalle konkreettista taloudellista ja aikatauluihin liittyvää hyötyä vastikään lanseeratun laitteen markkinoille saattamisen suhteen kokonaispalvelutarjoamansa avulla.

”Olemme todella hyvillämme siitä, että Otivio valitsi meidät tuotekehitys- ja sopimusvalmistuskumppanikseen tähän mielenkiintoiseen projektiin”, Virtanen kertoo ja jatkaa:

”Innokaan tiimillä on laaja-alaista kokemusta asiakkaiden innovaatioiden kehittämisestä valmiiksi lääketieteellisiksi laitteiksi yhdessä asiakkaiden kanssa, niiden valmistamisesta globaaleille markkinoille sekä laatu- ja viranomaisasioista huolehtimisesta. Uskon vahvasti siihen, että olemme pystyneet tuottamaan selkeää lisäarvoa asiakkaallemme Otiviolle kokonaispalvelutarjoamamme kautta.”

Lisätietoja Otiviosta ja heidän tuotteestaan:

www.otivio.com