Monidor

Monidorin toimitusjohtaja Mikko Savola: “Globaalina toimijana Innokas on ollut loistava yhteistyökumppani kaltaisellemme startup-yritykselle”

Alunperin laatukäsikirjakonsultoinnin muodossa vuonna 2015 alkanut yhteistyö Innokas Medicalin ja suomalaisen startup-yritys Monidorin välillä on syventynyt kuluneen vuoden aikana: Innokas ja Monidor ovat solmineet yhteistyösopimuksen Monidrop Infuusiomonitorin valmistamisesta. Laitteen 0-sarjatuotanto validoitiin kesällä, ja varsinainen sarjatuotanto päästiin käynnistämään loppusyksyn aikana.

Monidor Oy on suomalainen terveysteknologia-alan yritys, joka on erikoistunut monitoroiviin ja langattomiin eHealth-ratkaisuihin. Heidän ensimmäinen tuotteensa, Monidrop Infuusiomonitori, on nyt ohittanut pilottivaiheen ja laitteen sarjatuotanto on päästy käynnistämään Innokkaan Kempeleen tehtaalla. Ensikommentit tuotteen loppukäyttäjiltä ovat olleet rohkaisevia.

”Innovaatiomme on erittäin potentiaalinen hoitotyön tehostamisen sekä inhimillisten virheiden vähentämisen näkökulmasta. Ensimmäiset aiesopimukset pilot-laitteista saatiin sairaaloihin jo keväällä, ja testikäytön perusteella Monidropiin ja sen ominaisuuksiin oltiin todella tyytyväisiä. Tuotteemme onkin saanut todella hyvän vastaanoton sairaalakentässä, sillä sen käyttöönotto mahdollistaa esimerkiksi suoria aika- ja kustannussäästöjä”, kommentoi Monidorin toimitusjohtaja Mikko Savola.

Innovaatio on kehitetty erityisesti sairaaloiden päivittäisen hoitotyön tehostamiseksi. Nykyisin hoitajat arvioivat sairaalassa potilaalle annettavan lääke- tai nesteytysmäärän laskemalla tipat silmämääräisesti tippapussin letkusta kellottamalla. Monidropin avulla tämä työvaihe pystytään automatisoimaan, kun laite laskee tippatiheyden ja nesteannostuksen letkun läpi optisesti. Laite antaa mittauksesta reaaliaikaisen luvun, jonka perusteella hoitaja pystyy tarkistamaan annostuksen vertaamalla sitä lääkärin antamaan määräykseen, sekä säätämään annostusta tarvittaessa.

”Laitteessa on sisäänrakennettuna myös langaton yhteys, joka mahdollistaa osaston kaikkien Monidrop -laitteiden seurannan kootusti etänä. Tämä vähentää hoitajien tarkastuskierrosten määrää sekä kellotuksen tarvetta”, Savola täsmentää.

“Yhteistyömme Innokkaan kanssa on sujunut hyvin, joten yrityksen valitseminen valmistuskumppaniksi oli meille helppo ja luonteva päätös.”

Mikko Savola
CEO, Monidor

Laatukonsultoinnista valmistussopimukseen

Yhteistyö Innokas Medicalin ja Monidorin välillä alkoi virallisesti jo vuonna 2015, jolloin Monidorin tuote oli vielä hyvin varhaisessa suunnitteluvaiheessa. Tuolloin yritysten välinen kumppanuus käynnistyi laatukäsikirjakonsultoinnin muodossa. Konsultointi jatkui aina vuoden 2016 loppupuolelle asti, ja lopulta Innokkaalta saadun konsultoinnin ja perehdytyksen avustuksella Monidor saavutti ISO 13485 -sertifioinnin yritykselleen kuluneen vuoden kesällä.

”Innokas ohjasi yritystämme ISO 13485 –laatukäsikirjan kirjoittamisessa, auttoi yritystämme toimimaan laatujärjestelmän ja sen vaatimusten mukaisesti, sekä koulutti henkilökuntaamme ja laatupäällikköämme. Globaalina toimijana Innokas on ollut loistava yhteistyökumppani kaltaisellemme startup-yritykselle”, Savola kertoo.

Positiivisesti käynnistynyt yhteistyö syveni viime vuodenvaihteessa, kun Innokkaan NPI- ja suunnittelutiimit alkoivat viimeistellä Monidropin tuotannollisuutta piirikorttien protovalmistuksen sekä mekaniikka- ja testaussuunnittelun muodossa yhdessä Monidorin kanssa. Lopulta Monidor päätti ulkoistaa myös Infuusiomonitorin massavalmistuksen Innokkaalle.

”Yhteistyömme Innokkaan kanssa on sujunut hyvin, joten yrityksen valitseminen valmistuskumppaniksi oli meille helppo ja luonteva päätös. Tuotanto alkoi Kempeleen tehtaalla jo toukokuussa 0-sarjatuotannon validoinnilla, ja varsinainen sarjatuotanto päästiin käynnistämään kuluneen syksyn aikana. Innokkaan Kempeleen tehtaalle tuotettamme varten rakennettu tuotantolinja on laadukas ja ketterä – lisäksi Innokkaan tuotanto soveltui erinomaisesti NPI-vaiheeseen sekä aloitusvaiheen alhaisempien tuotantoerien valmistamiseen”, kertoo Savola valmistussopimuskumppanin valinnan taustoista.

Myös Innokas Medicalin asiakkuusjohtaja Mikko Kangas kokee Monidorin tuotteen olevan konseptina erittäin potentiaalinen tulevaisuuden hoitotyössä. Hän uskoo, että Innokas on kyennyt luomaan asiakkaalle konkreettista taloudellista ja aikatauluihin liittyvää hyötyä vastikään lanseeratun laitteen markkinoille saattamisen suhteen kokonaispalvelutarjoomansa avulla. Tuotteen kysynnän odotetaan kasvavan jopa useisiin tuhansiin laitteisiin heti ensi vuoden aikana.

”Monidorin tuote on erittäin mielenkiintoinen ja tulee varmasti vaikuttamaan hoitotyön laatuun, tarkkuuteen ja nopeuteen sekä sairaaloiden kustannustehokkuuteen tulevina vuosina. Olemme luonnollisesti todella hyvillämme siitä, että Monidor valitsi lopulta meidät valmistuskumppanikseen”, hän kommentoi ja jatkaa:

”Sen lisäksi, että Innokas toimii strategisena kumppanina monille alan johtaville brändeille, työskentelemme myös pienempien, aloittelevien yritysten kumppanina auttaen heitä pääsemään sisään markkinoille ja kasvamaan menestyviksi yrityksiksi. Monidor on yksi näistä yrityksistä.”