GrainSense

GrainSensen ja Innokas Medicalin yhteisenä tavoitteena pitkäaikainen, hyvä kumppanuus

Innokas Medical solmi yhteistyösopimuksen suomalaisen GrainSense Oy:n kanssa vuonna 2016. Yritysten tavoitteena on kehittää yhteistyöstä pitkäaikainen ja hedelmällinen kumppanuus, jonka peruspilareita ovat tiivis yhdessä tekeminen sekä avoin, molemminpuolinen vuorovaikutus.

GrainSense Oy on Teknologian tutkimuskeskus VTT:n spinn-off-yritys, joka pyrkii yli miljardin euron maailmanmarkkinoille pilvipohjaisilla palveluillaan ja optisiin teknologioihin pohjautuvilla tuotteillaan. GrainSensen ensimmäinen keksintö on kannettava, käsikäyttöinen laite, jolla mitataan viljan ominaisuuksia.

”Laite tarjoaa maanviljelijöille, siementuottajille sekä kasvinjalostajille keinon mitata sadon laatuparametrit ja tehdä niiden perusteella kannattavuutta parantavia päätöksiä. Se tarjoaa myös yksinkertaisen ja helpon tavan optimoida kustannuksia. Tiedot sadon laadusta voivat olla myyntivaltti, mikä voi parantaa tuottajien asemaa viljamarkkinoilla”, selventää GrainSensen kaupallinen johtaja Edvard Krogius.

GrainSensen innovaatiolla voidaan mitata muun muassa viljanjyvien sekä muiden viljelykasvien valkuaispitoisuutta, öljy- ja hiilihydraattipitoisuutta sekä kosteutta. Näiden ominaisuuksien perusteella sadon arvo ja käsittelykustannukset voidaan laskea jo siinä vaiheessa, kun vilja vasta kasvaa pellolla. Innovaatiolle on myönnetty useampi patentti.

”Tuotteemme on langaton, kannettava ja pilvipalvelupohjainen, joten viljan ominaisuuksia voidaan mitata suoraan esimerkiksi pellolla. Mittaus kestää noin viisi sekuntia, ja luotettavaan tutkimustulokseen tarvitaan vain hyvin pieni määrä, noin 3-5 grammaa, näytteitä. Menetelmämme tuottaa maanviljelijöille, siementuottajille sekä kasvinjalostajille arvokasta tietoa helposti ja nopeasti”, Krogius kertoo.

“Olemme tehneet Innokkaan kanssa yhteistyötä noin kahden vuoden ajan, jonka aikana olemme saaneet tuotteistettua alkuperäisen idean toimivaksi, kaupalliseksi tuotteeksi”

Edvard Krogius
Head of Commercial, Co-Founder, GrainSense Oy

Ensimmäisen vuoden myyntivolyymit satoja laitteita

Yhteistyö Innokas Medicalin ja GrainSensen välillä alkoi jo vuonna 2016, kun Innokas alkoi valmistamaan GrainSenselle ensimmäisiä prototyyppejä yrityksen innovaatiosta. Samalla lanseerattiin yritysten välinen suunnitteluprojekti sisältäen tuotannollistamiseen sekä laitteen ylläpitoon liittyvät suunnittelutyöt.

”Olemme tehneet Innokkaan kanssa yhteistyötä noin kahden vuoden ajan, jonka aikana olemme saaneet tuotteistettua alkuperäisen idean toimivaksi, kaupalliseksi tuotteeksi”, Krogius kertaa.

Laite lanseerattiin virallisesti markkinoille syksyllä 2017. Hyvän vastaanoton myötä varsinainen tuotanto on päästy käynnistämään kuluneen alkuvuoden aikana Innokkaan Kempeleen tehtaalla. Innokas valmistaa laitteen lähes kokonaisuudessaan itse; ainoastaan laitteen kalibrointi tapahtuu GrainSensen tiloissa Oulussa ennen tuotteen toimitusta loppuasiakkaalle.

”Tuotettamme myydään tällä hetkellä Baltian maissa, Ruotsissa ja Suomessa. Samalla etsimme jatkuvasti uusia jakelijoita muualta Pohjois-Euroopasta. Tämän vuoden tilausennuste on jo useita satoja laitteita”, Krogius jatkaa.

Myös Innokas Medicalin asiakkuusjohtaja Mikko Kangas kokee GrainSensen tuotteen olevan konseptina kiinnostava tavallisemmin lääkintälaiteprojekteihin keskittyneelle Innokkaalle.

”GrainSensen tuote on erittäin mielenkiintoinen ja tulee varmasti mullistamaan sekä laadun että kustannustehokkuuden seurannan tulevilla viljelykausilla eri puolilla Eurooppaa”, Kangas kommentoi ja jatkaa:

”Yhteistyömme Grainsensen kanssa osoittaa mielestäni hyvin sen, miten Innokkaan lääkintälaitteisiin liittyvät vaatimustenmukaiset prosessit ja toimintatavat mukautuvat kustannustehokkaasti myös muiden teollisuusalojen haastavien, mutta ennen kaikkea laatukriittisten tuotteiden valmistukseen.”

Hyvä kumppanuus menestyksen tukena

Hyvin sujunut yhteistyö GrainSensen ja Innokas Medicalin välillä on asettanut tulevaisuuden tavoitteet yhteistyön suhteen korkealle. Yhteisenä tavoitteena on rakentaa hedelmällinen, pitkäaikainen kumppanuus, jonka peruspilareita ovat tiivis yhteistyö sekä avoin, molemminpuolinen vuorovaikutus.

”Etsimme aikoinaan kumppania, jolta löytyy tarvittavaa ammattitaitoa sekä ketteryyttä ja jolla on laatuasiat kunnossa. Innokas oli myös hinnaltaan kilpailukykyinen – lisäksi Innokkaan historia lääkintälaitteista sekä laadukkaat referenssit helpottivat päätöstämme. Odotuksemme hyvästä kumppanuudesta ovat vähintääkin täyttyneet”, Krogius kertoo ja jatkaa:

”Erityisen tyytyväisiä olemme olleet Innokkaalta saatuun laadukkaaseen asiakaskokemukseen sekä yritystemme väliseen avoimeen kommunikointiin. Erinomaisesti sujunut alkutaival luo hyvän pohjan toimivalle, pitkäaikaiselle kumppanuudelle.”